dissabte, 26 de gener del 2019

Cognoms moriscos en Cocentaina

Menjapà, Chorut, Otali, Panyset, Tarraçet, Pardales, Uleim, Potali, Ray, Melich, Menis, Joadam, Hereu, Giber, Calciner, CastellanoMoganer, Oumut, Cachones, Alasip, Borhom, Aray, Ayet, Ballet, Mançor, Bexir, Barato Baoxa. Què tenen en compte tots aquests cognoms?

Embarcament dels moriscos al port de Dènia.
Tots aquests cognoms els vaig descobrir mentres investigava la vida de la meua avantpassada Getrudis Gisbert Giner, nascuda en la pedania contestana de l'Alqueria d'Estanya en 1655. Sóc un bon coneixedor de la geografia contestana però he de reconèixer que fins aquest moment no havia sentit parlar de tal alqueria. De fet, amb tota la documentació que he estat analitzant, encara no he pogut localitzar tal alqueria.

Revisant els arxius parroquials referents a la població de l'Alqueria d'Estanya, resulta que m'apareixen tots aquests cognoms moriscos que, obviament, hui ja no existeixen en Cocentaina. I no existeixen perquè en 1609 es van expulsar els moriscos d'Espanya i, per tant, les 36 famílies que segons l'Enciclopèdia Catalana habitaven en l'Alqueria d'Estanya en el moment de l'expulsió. Resseguint els arxius històrics, es pot observar que els registres desapareixen al voltant del 1600. Per tant, ja és ben estrany que la Getrudis fóra nascuda en l'Alqueria d'Estanya en 1655. Tal volta l'Alqueria d'Estanya va ser reocupada per gentils després de l'expulsió dels moriscos? Podria ser...

En qualsevol cas, quan totes aquestes famílies van ser expulsades de la seua terra i les seues cases, en Penella encara es giraven per la gran desolació que devien tenir en abandonar aquesta bonica contrada. D'ací que aquesta expressió sí que haja sobreviscut entre els socarrats als temps moderns.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada