dimarts, 25 de desembre del 2018

Els cognoms de Cocentaina


Castell de Cocentaina comtat.JPGFa aproximadament un mig any va contactar amb mi, a través d'una xarxa social, una desconeguda familiar meua, l'Alejandra. Ella havia descobert a través de l'ADN que érem cosins llunyans i volia saber, per curiositat, en quin punt del nostre arbre genealògic entroncàvem. Tot i que és un tema que sempre m'havia despertat interès, en aquell moment l'arbre genealògic de la meua família que jo tenia documentat, no abastava més de 4 ó 5 generacions. Quan li vaig comentar a l'Alejandra, ella em va obrir els ulls a una eina que m'ha ajudat a fer créixer el meu arbre genealògic d'una trentena de persones a més de 1.100 persones, de moment. De fet, em consta que l'arbre genealògic de l'Alejandra abasta ara mateix a més de 6.000 persones. En el meu cas, en moltes de les branques familiars he pogut arribar fins principis del segle XVI. La qual cosa és més que impressionant.

Aquesta eina no és altra que el titànic esforç que algunes arxidiòcesis i diòcesis estan fent per digitalitzar i obrir gratuïtament a tot el públic els seus arxius parroquials. Per tant, en primer lloc vull agrair públicament a l'Arxidiòcesi de València i la Diòcesi d'Oriola-Alacant aquest esforç. També, no voldria deixar-me en els agraïments la Diòcesi de San Sebastian, en la que també he fet alguna consulta en els seus fons parroquials i els arxius registrals de la província francesa del Cantal (Alvèrnia), d'on, precisament, venen molts socarrats. En els agraïments, no vull deixar-me a totes les persones anònimes, com la Inés, de l'arxiu de l'Arxidiòcesi de València que m'han ajudat amb totes aquestes recerques de forma completament desinteressada.

Ací pose els enllaços als fons documentals de l'Arxidiòcesi de València i la Diòcesi d'Oriola-Alacant per a qui li puga interessar.

Iglesia de Santa MaríaAixí doncs, comence ara un bloc on exposaré algunes històries increïbles que he anat documentant al llarg de les meues recerques per elaborar el meu arbre genealògic. El que també és increïble és que, per part de mare, el 99% dels avantpassats són de Cocentaina fins el segle XVI, la qual cosa converteix en una autèntica broma allò de "Ocho apellidos vascos", ja que ma mare pot presumir de més de 1.100 cognoms socarrats. Per tant, el fil conductor d'aquest bloc són els cognoms de Cocentaina. Cognoms, tots ells, tan populars en la nostra estimada Vila Comtal com Agulló, Albors, Blanquer, BrotonsCarbonellCardonaDomènech, Enguix, FalcóFaus, FenollarFerrer, FiguerolaGiner, Ibáñez, Iborra o IvorraInsa, Jordà, JoverMargarit, MirallesMoltó, Montava, OltraPalaciosPérez o Pèris, Prats, RibellesRichartReig, Sala, SanchoSeguí, Sellés, SempereTorró, Trenzano, Vidal i un llarguíssim etcètera.

Espere que gaudiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada